Yamaha Motor Switches ON

Začátek nové éry elektromobility

Eric de Seynes - prezident a generální ředitel společnosti Yamaha Motor Europe - dnes oznámil vstup společnosti do světa elektrické osobní mobility. "Koncepce mobility se v průběhu let neustále vyvíjela a v důsledku toho se těmto změnám přizpůsobovala i naše města a infrastruktura. Jedna věc však zůstává po desetiletí stejná, a to všeobecná touha a potřeba osobní mobility, která poskytuje skutečný pocit svobody."

Společnost Yamaha se zaměřuje na poskytování kreativních a inovativních nových řešení, která podporují vyvíjející se potřeby zákazníků - a v premiéře Switch ON Yamaha odhaluje podrobnosti o svých budoucích elektrických modelech a o tom, jak byly vyvinuty, aby uspokojily požadavky široké škály zákazníků ve stále se měnícím světě.

Dva nové elektrické skútry Yamaha

V příštích několika týdnech uvede Yamaha na trh zcela nový model NEO's - chytrý, dostupný a kvalitní elektrický skútr s "ekvivalentem 50 cm3", který byl poprvé představen na tokijském autosalonu 2019 jako prototyp E02. Následovat bude první skútr Yamaha "ekvivalent 125 cm3", který představí nejnovější konstrukční a technologické poznatky společnosti. Tento zatím nepojmenovaný model, odvozený od prototypu E01 - rovněž vystaveného v Tokiu - bude hlavním hrdinou aktivity Proof of Concept, kterou Yamaha zahájí v jednom z velkých evropských měst s partnerem pro sdílení skútrů.

30 let zkušeností v oblasti pohonných jednotek eBike

Společnost Yamaha má za sebou dlouhou a významnou historii v oblasti vývoje elektrických vozidel, která sahá až do počátku 90. let 20. století, kdy společnost vytvořila první systém Power Assist System (PAS), který se stal základem prvního sériového kola eBike na světě. Od té doby je Yamaha na špici ve vývoji lehkých a kompaktních elektrických pohonných jednotek pro eBike, kterých bylo za tři desetiletí vyrobeno přibližně 7 milionů.

V posledních letech poptávka po jízdních kolech eBike exponenciálně roste a v roce 2021 se jich v Evropě prodá více než 5 milionů - mnoho z nich bude vybaveno pohonnými jednotkami Yamaha -, proto se společnost rozhodla rozšířit své výrobní kapacity a zahájit výrobu pohonných jednotek v Evropě. Společnost Yamaha se i nadále plně věnuje vývoji špičkových systémů pohonných jednotek pro mnoho OEM výrobců jízdních kol, ale zároveň se chystá uvést na trh tři nové eBiky "vlastní značky" v segmentech All Mountain, Gravel a Urban. Veškeré podrobnosti budou zveřejněny během léta a tato nová elektrokola Yamaha začnou být k dispozici před koncem roku 2022 prostřednictvím sítě Yamaha Powered Two Wheeler, přičemž cílem je dokončit zřízení evropských distributorů v roce 2023.

Moped je zpět

To je však teprve začátek, a aby společnost podtrhla svůj budoucí potenciál v každé třídě městské elektrické mobility, představuje Yamaha B01 - nový hybridní prototyp, který inteligentně kombinuje funkce eBike S-Pedelec s výkonem mopedu a schopností jízdy ve všech městských terénech. V současné době se jedná o koncepční model, který vytvořila společnost Yamaha Motor Europe ve spolupráci s dlouhodobými partnery Fantic Motor a Motori Minarelli, a B01 se vyvine v sériový stroj, který dále rozšíří nabídku elektrické mobility Yamaha.

Eric de Seynes na závěr uvedl: "Společnost Yamaha s nadšením rozšiřuje svou nabídku osobní mobility a otevírá zcela novou kapitolu v historii společnosti. Uvedení těchto nových elektrických produktů a souvisejících služeb, podpořených prvotřídními inženýrskými schopnostmi společnosti Yamaha a podporovaných profesionální sítí prodejců, bude inspirací pro novou generaci zákazníků."