SVĚTOVÉ UVEDENÍ ŘADY XMAX 2023

Nový dynamický styl a možnosti připojení prémiových sportovních skútrů Yamaha

Jeď na MAX

Dynamická řada Yamaha MAX je nejúspěšnější řadou ve světě sportovních skútrů. Vše začalo v roce 2001 skutečně pozoruhodným strojem a ikonickým modelem Yamaha TMAX, který před dvaceti lety zcela změnil podmínky nabídkou výkonu a ovladatelnosti motocyklu skloubenou s jednoduchostí a pohodlím skútru. Společně s modelem TMAX vznikla kategorie sportovních skútrů a začátek zcela nové éry osobní mobility.

Dalším významným datem v historii maxiskútrů byl rok 2006, kdy Yamaha představila řadu XMAX, a to nejprve model s kubaturou 250 cm3, po kterém brzy následovaly stroje o objemu 125 a 400 cm3. Společnost Yamaha se stala průkopníkem ve vývoji celé řady sportovních skútrů vhodných pro různé typy cest, rozpočty a úrovně zkušeností jezdce. V důsledku toho tak vznikl nový a zajímavý způsob cestování. Model XMAX vytvořil zcela nový trh a více než 450 000 zákazníků po celé Evropě představil pohled na zábavný, stylový a ekonomický způsob dojíždění za prací s možností užívat si dynamickou a sportovní jízdu o víkendu ve volném čase.

Během prvních 10 let se řada XMAX uchytila jako nejprodávanější řada sportovních skútrů a v roce 2017 uvedení modelu XMAX 300 na trh dále posílilo pozici značky Yamaha jako lídra na evropském trhu skútrů, kterých za posledních 5 let společnost prodala více než 70 000.

Společně s více než 750 000 prodanými skútry TMAX a XMAX za poslední dvě desetiletí představila společnost Yamaha zcela nové modely XMAX pro rok 2023. Modely XMAX 300 Tech MAX, XMAX 300, XMAX 125 Tech MAX a XMAX 125 se vyznačují radikálně novým vzhledem spolu s novými pokročilými propojenými přístroji, vylepšeným jízdním komfortem a bohatými funkcemi a podtrhují tak závazek společnosti Yamaha nabízet prémiovou řadu sportovních skútrů.

Nová propojená řada XMAX nabízí každému dokonalý zážitek z jízdy a zároveň dokazuje bezkonkurenční hrdost z vlastnictví stroje. Jedná se o jeden z největších kroků vpřed v oblasti konstrukce sportovních skútrů Yamaha za poslední roky.

Společně s uvedením řady XMAX na evropský trh se v roce 2023 chystá celosvětové představení nového modelu XMAX 300. Verze tohoto nejprodávanějšího modelu pro celý svět se vyrábí v závodě Yamaha v Indonésii a je určena především pro Thajsko a další asijské země. To podtrhuje obrovskou mezinárodní přitažlivost nejúspěšnějšího sportovního skútru Yamaha.

Zcela nový model XMAX 300 Tech MAX: Ještě více MAX, než kdy dříve!

Dynamická řada MAX je neustále v pohybu a jedním z tajemství pozoruhodného úspěchu za posledních 15 let je její neustálý technologický i stylistický vývoj.

Pro rok 2023 je připravena nová řada XMAX 300 Tech MAX s ještě dynamičtějším vzhledem, který dále podtrhuje status špičkového sportovního skútru střední velikosti a vyvolává skutečnou hrdost z vlastnictví stroje. Stylističtí designeři ve společnosti Yamaha kladou důraz na zachování charakteristického a všemi oblíbeného charakteru modelu MAX a současně vytvořili zcela novou kapotáž s radikálně novým osvětlením, které zaujme i nadchne. Nový model XMAX 300 Tech MAX nabízí vysokou úroveň flexibility v městském provozu, stejně jako sportovní jízdní zážitek s nejlepším komfortem ve své třídě. Navíc byl zkonstruován tak, aby překonal očekávání nových i stávajících majitelů strojů MAX.

Stylističtí designeři společnosti Yamaha se zaměřili na dosažení zcela nového vzhledu s plynulejší a kompaktnější kapotáží zdůrazňující výjimečný sportovní styl a ovladatelnost stroje. Prakticky každá část elegantního a sportovního exteriéru XMAX 300 Tech MAX byla upravena a dala vzniknout ještě působivějšímu stroji, který nabízí nejlepší rovnováhu mezi výkonem, stylem, komfortem a dostupnými funkcemi.

Změny jdou mnohem více do hloubky a díky modelu XMAX 300 Tech MAX si můžete nově užívat také možnost připojení k chytrému telefonu a navigaci Garmin prostřednictvím nových 4,2palcových barevných přístrojů TFT s různými motivy. Stejně tak došlo ke zlepšení kvality jízdy a zážitek z jízdy je ještě lepší díky vyššímu jízdnímu komfortu, brzdnému účinku a celkovým povrchovým úpravám.

„Standardní“ model XMAX 300 je určený pro jezdce, kteří si žádají skvělé technické parametry a vynikající hodnotu. Model využívá přepracovaný design kapotáže, který známe z prémiového modelu XMAX 300 Tech MAX. Navíc je vybaven zcela novým 4,3palcovým displejem LCD pro rok 2023 s možností připojení chytrého telefonu.

Dynamická a futuristická nová kapotáž

Přední kapotáž modelu XMAX 300 Tech MAX byla přepracována a působí nyní futuristickým a kompaktním dojmem, který přitahuje pohledy všech lidí na ulici. Zkosené horní panely s rovnou přední hranou navozují pocit síly a novou kapotáž doplňují také nově stylizované kryty vidlice.

Nový odvážný a sportovní vzhled umocňují výše posazená směrová světla po obou stranách štítu, která jsou dobře viditelná ostatními účastníky silničního provozu, když se jezdec proplétá hustým provozem. Při pohledu zepředu navíc nová kapotáž a kryty vidlice vytváří dojem obráceného trojúhelníku, který umocňuje pocit agility.

Kompaktní přední profil

Zcela nová přední kapotáž je doplněna novým bočním profilem s mnohem kompaktnějším vzhledem zdůrazňujícím dynamiku a sportovní charakter nového modelu XMAX 300 Tech MAX. Charakteristické a ikonické boční kryty řady MAX ve tvaru bumerangu byly přepracovány a tvoří nově výrazný a kompaktní prvek v přední části kapotáže, který navozuje dojmem pohybu vpřed a vysokého výkonu i v okamžiku, kdy se stroj nepohybuje.

Na levé straně stroje tvoří nový styl trojrozměrného bumerangu plynulý a výrazný vizuální přechod od kyvné vidlice přes přední část sedla až po osu předního kola a budí tak propojený a koordinovaný dojem. To samé najdete i na pravé straně, kde bumerang tvoří nepřerušený přechod od tlumiče výfuku až k přednímu kolu a tím i symetrický design mezi levou a pravou stranou, který podtrhuje špičkový vzhled a vysoce kvalitní sladěnou povrchovou úpravu nového modelu XMAX 300 Tech MAX.

XMAX 300 Tech MAX je vybaven přední vidlicí motocyklového typu a nová přední část kapotáže a plynulé linie lákají pozornost na přední část stroje a zdůrazňují pocit agility. Nový model je také vybaven panely kapotáže vedle stupaček spolujezdce odolnými proti poškrábání a nový bumerang disponuje na levé a pravé straně výdechy pro odvod tepla z motoru.

Zcela nový 4,2palcový barevný displej TFT: Připojení chytrého telefonu a navigace

XMAX 300 Tech MAX je vybaven jedním z nejpůsobivějších přístrojových panelů, jaké můžete na sportovním skútru najít. Tento komplexní panel využívá zcela nový 4,2palcový barevný TFT přístroj s více motivy v různých motivech pro infotainment, který umožňuje řidiči připojit se k chytrému telefonu a může fungovat také jako palubní navigace.

Vestavěná komunikační řídicí jednotka (CCU) umožňuje propojit skútr s chytrým telefonem pomocí Bluetooth a po stažení bezplatné aplikace Yamaha MyRide a spárování se strojem můžete využívat celou řadu dalších funkcí.

Na 4,2palcovém barevném displeji TFT můžete přijímat zprávy, e-maily a oznámení, které se mohou zobrazit na displeji, stejně jako můžete přehrávat hudbu a aktivovat různé další funkce chytrého telefonu a každou projížďku tak udělat jedinečnou a zajímavou. K dispozici máte celou řadu dalších informací a služeb, včetně informací o hlasitosti, počasí, jazyku, stroji, jízdě a mnohém dalším.

Navigační systém Garmin*

Po instalaci aplikace Garmin StreetCross do chytrého telefonu a připojení k palubní jednotce XMAX 300 Tech MAX mohou jezdci využívat navigaci Garmin přímo na 4,2palcovém barevném displeji TFT pro infotainment. Tento sofistikovaný systém podporuje vyhledávání podle názvu místa, stejně jako další různé metody za použití chytrého telefonu.

Po nastavení trasy může jezdec pomocí přepínačů na řídítkách svoji trasu přibližovat a oddalovat. Aplikace Garmin StreetCross nabízí dopravní informace v reálném čase a informace o rychlostním omezení, teplotě vzduchu v destinaci, zbývající vzdálenosti a odhadovaném čase příjezdu, stejně jako informace o možných nebezpečích, jako například o blížících se ostrých zatáčkách.

* Navigační aplikace nebude v některých zemích k dispozici. V některých zemích a regionech nejsou poskytovány informace o rychlostních limitech, dopravě atd. Údaje o omezení rychlosti také nemusí být včas aktualizovány a omezení rychlosti se mohou měnit v závislosti na denní době, například u škol nebo v okolí stavenišť.

Samostatný 3,2palcový rychloměr LCD

Nad novým 4,2palcovým displejem TFT najdete 3,2palcový rychloměr LCD se snadno čitelnými informacemi, který je pro větší přehlednost oddělen od obrazovky infotainmentu. Oddělení rychloměru umožňuje jezdci přepínat funkce na displeji TFT s více motivy a přitom mít neustále přehled o rychlosti a dalších důležitých jízdních informacích bez ohledu na to, která obrazovka je na TFT zrovna otevřena.

Nový radikální světlomet a zadní světlo ve tvaru X

Model XMAX 300 Tech MAX přináší radikálně nový vzhled v podobě výrazného umístění světlometu a obrysových světel ve tvaru X, která jsou pro tento nový model jedinečná. Ultramoderní vzhled dokonale ladí s novou kapotáží a dodává stroji pro rok 2023 typický a futuristický vzhled, kterým se odlišuje od ostatních modelů.

Součástí přepracovaných zadních světel LED jsou také brzdová světla, která při rozsvícení tvoří tvar X. Navíc jsou doplněna o integrovaná zadní směrová světla pro elegantní a sladěný vzhled. Nová přední směrová světla s vysokou svítivostí jsou navržena tak, aby byla snadno viditelná pro ostatní účastníky i v hustém provozu.

Nové sedlo pro snadnější došlápnutí na zem

Sedlo nového modelu XMAX 300 Tech MAX bylo přepracováno a nabízí pohodlnější jízdu i snadnější došlápnutí na zem. Tvar zkosení v přední části sedla byl přepracován a skútr je tak ještě pohodlnější v dopravních podmínkách s možností pohodlného zastavení a rozjezdu.

Jezdci mohou velký úložný prostor pod sedlem využít pro přepravu všeho možného, ať už je to nákup nebo oblečení do posilovny, ale třeba i dvě integrální helmy.**

K užšímu a kompaktnějšímu vzhledu nového modelu přispívá také nově tvarované štíhlejší a kratší sedlo.

Sedlo a víka s potahem z imitace kůže / hliníkové stupačky v novém stylu

K dosažení ještě luxusnějšího dojmu z interiéru je XMAX 300 Tech MAX vybaven exkluzivním potahem sedla z imitace kůže se zlatým prošíváním. Stejně kvalitní materiál se používá i u víka úložné schránky, která tak působí luxusním dojmem a sladěným vzhledem. Interiér je navíc vybaven dvojicí hliníkových stupaček, které dodávají modelu Tech MAX luxusní dojem a spolu s potahem sedla z imitace kůže i exkluzivní charakter.

Nové vzpěry štítu a hliníkové sloupky zrcátek

Nový model si zachovává nastavitelný štít a k dosažení lepšího ovládání a vyššího pohodlí byly přepracovány také vzpěry štítu pro nastavení z nízké do vyvýšené polohy. S cílem dále snížit hmotnost a zlepšit kvalitu jsou sloupky zrcátek vyrobeny z hliníku.

Speciální barvy Tech MAX

Některé plastové díly kapotáže XMAX 300 Tech MAX byly pro dosažení skutečně prémiového vzhledu opatřeny speciální polometalickou lesklou povrchovou úpravou podtrhující celkový styl a doplňující exkluzivní barvy.

Hlavní charakteristiky modelu XMAX 300 Tech MAX

Nové prvky:

Zcela nový styl: dynamický, vysoce kvalitní vzhled MAX

4,2palcová barevná obrazovka TFT s více motivy pro infotainment

Připojení chytrých telefonů

Navigační systém Garmin*

3,2palcový rychloměr LCD

Nové výrazné světlomety LED a zadní světlo LED ve tvaru X

Přepracované sedlo s efektivním usazením a snadným došlápnutím na zem

Potah sedla a víka z imitace kůže

Hliníkové stupačky v novém stylu

Exkluzivní barevné provedení Tech MAX

Speciální polometalická lesklá povrchová úprava plastových dílů kapotáže

Vysoko umístěná přední směrová světla

Stálé prvky:

Výkonný a úsporný motor EURO5 Blue Core o objemu 300 ccm

Přední vidlice motocyklového typu

Systém kontroly trakce

Bezklíčové zapalování Smart Key

Úložný prostor pod sedlem pro 2 integrální helmy**

Obrysová světla a směrová světla LED

Dvoupolohový štít

Nastavitelná řídítka

Zásuvka 12 V

15palcové přední kolo, 14palcové zadní kolo

Přední a zadní kotoučové brzdy

* Navigační aplikace nebude v některých zemích k dispozici. V některých zemích a regionech nejsou poskytovány informace o rychlostních limitech, dopravě atd. Údaje o omezení rychlosti také nemusí být včas aktualizovány a omezení rychlosti se mohou měnit v závislosti na denní době, například u škol nebo v okolí stavenišť.

**V závislosti na modelu helmy.

XMAX 300 – čistá DNA řady MAX

Z pozice lídra v segmentu evropských sportovních skútrů se Yamaha snaží nabídnout každému zákazníkovi co nejširší výběr modelů. Nový model XMAX 300 se stejnou novou dynamickou kapotáží a radikálním světlometem a zadním světlem LED ve tvaru X, stejně jako s různými vylepšeními šasi, novým tvarem sedla a upraveným brzdným účinkem, je ideálním strojem pro každého, kdo hledá špičkový sportovní skútr se skvělým vzhledem, vysokým výkonem, vynikající hodnotou a čistou DNA řady MAX.

Nové 4,3palcové přístroje LCD s možností připojení chytrého telefonu

Jezdci na XMAX 300 mohou být během jízdy v kontaktu s přáteli, rodinou a kolegy z práce díky novému 4,3palcovému displeji LCD s možností připojení chytrého telefonu prostřednictvím nové komunikační řídicí jednotky (CCU). Mezi informace na obrazovce patří stav baterie telefonu, stav připojení, automatické nastavení času, příchozí hovory, zmeškané hovory a přijaté zprávy.

Celá řada technických a provozních informací je k dispozici po stažení bezplatné aplikace Yamaha MyRide a připojení přes Bluetooth k chytrému telefonu. Jezdci si mohou prohlížet informace o posledním místě parkování, průměrné spotřebě paliva, stavu baterie, servisu/údržbě, poruchách, podrobnostech o jízdě, rychlosti, době jízdy, úhlu náklonu a další údaje.

Snadno použitelná aplikace MyRide nabízí modelu XMAX 300 možnost sledovat oblíbené jízdy, porovnávat časy jízdy a obecně si naplno užívat každou jízdu.

Specifické vlastnosti modelu XMAX 300

Nové 4,3palcové přístroje LCD s možností připojení chytrého telefonu

Komunikační řídicí jednotka (CCU) umožňuje přístup k dalším informacím

Standardní potahy sedla a víka

Texturované plastové stupačky

Standardní povrchová úprava dílů kapotáže

Cena a dostupnost

Model XMAX 300 Tech MAX bude u prodejců strojů Yamaha k dispozici od května 2023 a model XMAX 300 od března 2023. Podrobnější informace o lokální ceně vám sdělí národní tiskový mluvčí společnosti Yamaha.

Barvy

XMAX 300 Tech MAX Dark Petrol

Tech Black – novinka

XMAX 300 Icon Blue

Sonic Grey

XMAX 125 Tech MAX / XMAX 125: Prémiové dojíždění ve městě.

Nový model XMAX 125 Tech MAX je vybaven stejnou novou dynamickou kapotáží a 4,2palcovými barevnými TFT přístroji s možností připojení k chytrému telefonu a navigací jako v případě modelu 2023 XMAX 300 Tech MAX, a jako takový vnáší do základní třídy sportovních skútrů čistou DNA řady MAX. Díky skvělému vzhledu, snadné ovladatelnosti a vysokému výkonu je tento model se špičkovými parametry jedním z nejprodávanějších modelů ve své kategorii.

Nový model XMAX 125 je navržen pro každého, kdo dojíždí ve městě a současně hledá co nejlepší kombinaci prvotřídního stylu s vysokou hodnotou. Model má stejné šasi a přepracovanou kapotáž jako model 2023 XMAX 300. Tento oblíbený sportovní skútr je vybaven novými 4,3palcovými přístroji LCD, umožňuje připojení k chytrému telefonu a nabízí působivé vlastnosti za skutečně atraktivní cenu.

Sportovní, dobře vypadající, funkční a agilní skútry XMAX 125 Tech MAX a XMAX 125 jsou ideální pro dojíždění ve městě a prodalo se jich už více než 200 000 kusů. Pro celou řadu řidičů automobilů, kteří hledají lepší a chytřejší způsob dopravy ve městě, je obzvláště důležité, že model XMAX 125 Tech MAX i XMAX 125 lze řídit s řidičským průkazem skupiny B.*** Tyto sportovní skútry Yamaha jsou tak jedněmi z nejstylovějších a nejpraktičtějších modelů pro každého, kdo dojíždí ve městě a snaží se snížit účet za palivo a zkrátit dobu jízdy.

Vysoce účinné motory EURO5 Blue Core o objemu 125 cm3 využívají inteligentní technologii motoru Start & Stop, která pomáhá zajistit vynikající spotřebu paliva a velmi nízké emise. Dostupné, úsporné a praktické skútry Yamaha XMAX 125 Tech MAX / XMAX 125 jsou ideální pro obyvatele měst, kteří hledají realistickou a zábavnou alternativu k automobilu nebo veřejné dopravě.

Hlavní charakteristiky modelu XMAX 125 Tech MAX

Nové prvky:

Zcela nový styl: dynamický, vysoce kvalitní vzhled MAX

4,2palcový barevný displej TFT infotainmentu

Navigační systém Garmin*

3,2palcový rychloměr LCD

Nové výrazné světlomety LED a zadní světlo LED ve tvaru X

Přepracované sedlo s efektivním usazením a snadným došlápnutím na zem

Úložný prostor pod sedlem pro 2 integrální helmy**

Potah sedla a víka z imitace kůže

Hliníkové stupačky v novém stylu

Exkluzivní barevné provedení Tech MAX

Speciální polometalická lesklá povrchová úprava plastových dílů kapotáže

Vysoko umístěná přední směrová světla

Stálé prvky:

K řízení stačí řidičské oprávnění skupiny B***

Výkonný a úsporný motor EURO5 Blue Core o objemu 125 ccm

Přepínatelné zapnutí/vypnutí technologie Start & Stop

Vynikající spotřeba paliva

Nízké emise CO²

Přední vidlice motocyklového typu

Systém kontroly trakce

Bezklíčové zapalování Smart Key

Obrysová světla a směrová světla LED

Nastavitelný čelní štít

Nastavitelná řídítka

Zásuvka 12 V

15palcové přední kolo, 14palcové zadní kolo

Přední a zadní kotoučové brzdy

* Navigační aplikace nebude v některých zemích k dispozici. V některých zemích a regionech nejsou poskytovány informace o rychlostních limitech, dopravě atd. Údaje o omezení rychlosti také nemusí být včas aktualizovány a omezení rychlosti se mohou měnit v závislosti na denní době, například u škol nebo v okolí stavenišť.

**V závislosti na modelu helmy

*** V různých zemích mohou existovat různá omezení podle platných místních zákonů. Společnost Yamaha navíc doporučuje všem řidičům, aby před jízdou na dvoukolovém či tříkolovém vozidle absolvovali kurz jízdy na motocyklu.

Specifické vlastnosti modelu XMAX 125

Nové 4,3palcové přístroje LCD s možností připojení chytrého telefonu

Komunikační řídicí jednotka (CCU) umožňuje přístup k dalším informacím

Standardní potahy sedla a víka

Texturované plastové stupačky

Standardní povrchová úprava dílů kapotáže

Cena a dostupnost

Model XMAX 125 Tech MAX bude u prodejců strojů Yamaha k dispozici od června 2023 a model XMAX 125 od dubna 2023. Podrobnější informace o lokální ceně vám sdělí národní tiskový mluvčí společnosti Yamaha.

Barvy

XMAX 125 Tech MAX Dark Petrol

Tech Black – novinka

XMAX 125 Icon Blue

Sonic Grey

Evropská výroba urychluje dosažení cíle uhlíkové neutrality společnosti Yamaha

Společnost Yamaha urychlila své cíle dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2035 a místní výroba modelů XMAX v závodě MBK Industrie ve Francii, který je ve stoprocentním vlastnictví společnosti, významně přispívá ke snížení celosvětových průmyslových emisí uhlíku této společnosti v období 2010–2035.

Výroba v Evropě čítající více než 80 000 skútrů, motocyklů a rekreačních vozidel ročně přispívá nejen k dosažení uhlíkové neutrality společnosti Yamaha, ale také ke zkrácení dodacích lhůt, snížení objemu obalového odpadu a k ochraně před vnějšími problémy v dodavatelském řetězci, jako je např. přetížení přístavů.