Propracovanější temnota: nový model MT-09 SP

Hlubší úroveň Temnoty s prémiovou specifikací a exkluzivními funkcemi

Desetiletí revoluce MT

Před deseti lety Yamaha změnila pravidla hry představením radikálního nového stroje, který odstartoval revoluci Hyper Naked a změnil celý svět motocyklů.

Tříválcový MT-09 byl motocykl jako žádný jiný. Tento nový model se odchýlil od běžného designu japonských motocyklů a hledal inspiraci v ostré a dynamické městské subkultuře motocyklů z ulic největších japonských měst – Temné straně Japonska.

Výsledkem byl odvážný a vzrušující stroj, který stimuloval smysly při každém otočení plynu a představil nový rozměr jízdy a začátek nové éry společnosti Yamaha.  

Od té doby se v Evropě prodalo více než 385 000 modelů MT, z nichž každý inspiroval mladé i starší motorkáře svým vzrušujícím výkonem bohatým na točivý moment a agresivní, ostrou stylizací.

Nový model MT-09: Ostřejší, čistší, propracovanější

MT-09 slaví své 10. výročí komplexní novou kapotáží, která má umocnit pocit ikonického zrychlení motoru CP3 s vysokým točivým momentem.

Stylistická koncepce modelu MT-09 byla vždy založena na „funkční kráse“, eliminaci zbytečných prvků a ztělesnění přístupu „méně je více“. Každý detail byl znovu promyšlen tak, aby umocnil čistou agresi modelu MT-09 a maximalizoval aktivní zážitek z jízdy.

A pro ty, kteří hledají dokonalý zážitek z Temné strany Japonska, je tu nový model MT-09 SP, který posouvá již tak výjimečnou platformu MT-09 ještě dále pomocí vyšší specifikace zahrnující vylepšené odpružení a brzdy, exkluzivní vzhled a povrchovou úpravu a technologie a elektroniku zaměřené na závodní okruhy.

Maximální temnota: MT-09 SP 2024

Další nastavení YRC zaměřená na trať

Pro rok 2024 je model MT-09 vybaven novými režimy systému řízení jízdy Yamaha (YRC), které jezdci umožňují maximalizovat výkon motoru CP3 o objemu 890 ccm výběrem výkonových charakteristik motoru a změnou míry asistence různých elektronických systémů (systém kontroly trakce, protismykový systém atd.).

Jezdci si mohou vybrat z režimů SPORT, STREET a RAIN s možností doladit další dvě vlastní nastavení CUSTOM.

Model MT-09 SP v nastavení YRC exkluzivně obsahuje režimy TRACK, které jezdci umožňují přizpůsobit si čtyři další vzorce pro specifické traťové scénáře, například pro konkrétní okruh nebo nebo podmínky na trati.

Jednotlivé režimy TRACK umožňují jemnější a specializovanější nastavení, včetně možnosti volby mezi dvěma nastaveními řízení brzdění motorem (EBM) a možnosti změny úrovně ovládání brzd (BC). Jezdci mají navíc možnost vypnout zadní ABS pro ještě lepší výkon na trati.

Jednotlivé režimy lze měnit a nastavovat přímo v nabídce přístrojového panelu nebo pomocí bezplatné aplikace MyRide v chytrém telefonu a poté je odeslat do stroje MT-09 SP, kde mohou jezdci mezi jednotlivými režimy snadno přepínat pomocí nově navrženého přepínače.

Zážitek z jízdy na trati dále umocňuje speciální exkluzivní motiv TRACK pro nový 5" barevný TFT displej modelu MT-09 SP, který nabízí informace, jako je měření času na kolo a další podrobnosti týkající se trati.

Třmeny Brembo Stylema

Vynikající specifikace modelu MT-09 SP je navržena tak, aby ještě více umocnila vzrušující výkon na silnici i na okruhu.

Použití nových monoblokových třmenů Brembo Stylema zdokonaluje brzdný výkon díky nejnovější technologii této slavné italské firmy.  

Třmeny Stylema mají v porovnání s běžnými brzdovými třmeny štíhlejší pístek a plochu brzdového obložení, jsou lehčí, tužší a nabízejí více kontroly při brzdění. Kromě toho jsou použity pístky s větším průměrem, které zvyšují brzdnou sílu a umožňují jezdcům na modelu MT-09 SP objevit novou úroveň brzdného výkonu.

Vylepšené plně nastavitelné odpružení

Exkluzivní prémiové odpružení modelu SP vpředu i vzadu přináší do třídy Hyper Naked ovladatelnost a přesnost na úrovni Supersportu.

41mm vidlice KYB se zlatou povrchovou úpravou DLC (Diamond Like Carbon) a zadní tlumič Öhlins typu Monoshock mají vyšší tuhost pružiny, což zajišťuje vynikající stabilitu při svižnější sportovní jízdě. Kromě toho byla zdokonalena charakteristika tlumení, aby se zvýšil jízdní komfort.

Vidlice KYB vyšší specifikace nabízí plnou nastavitelnost předpětí a tlumení odskoku a komprese, což jezdcům na modelu SP umožňuje vyladit nastavení tak, aby vyhovovalo různým jízdním situacím.

Špičkové odpružení modelu MT-09 SP doplňuje tlumič Öhlins typu Monoshock, který nabízí plnou nastavitelnost tlumení komprese a odskoku a je vybaven dálkovým regulátorem předpětí, který umožňuje rychlé a snadné změny.

Systém zapalování Smart Key

Modely Yamaha SP jsou známé tím, že staví na technologickém pokroku, a MT-09 SP stává prvním modelem Hyper Naked, který je vybaven systémem Smart Key společnosti Yamaha.

Motor se startuje stisknutím a otočením nově navrženého hlavního spínače, pokud je chytrý klíč v daném dosahu, například v kapse jezdce. Zcela nový spínač je také vybaven možností uzamčení a odemčení víčka palivové nádrže, což dále zjednodušuje zážitek z jízdy díky možnosti zapnout a vypnout motocykl a doplnit palivo pouhým otočením spínače.

Exkluzivní barvy Icon Performance inspirované modelem R1M

V souladu se svým traťovým zaměřením je model MT-09 SP opatřen exkluzivním stříbrným, černým a modrým barevným provedením Yamaha Racing Icon Performance na palivové nádrži a sacích potrubích, což vytváří ještě agresivnější a exkluzivnější vzhled. Tyto barvy inspirované supersportem umocňují sportovní charakter modelu MT-09 SP a zdůrazňují úzkou technologickou vazbu na R1M – nejpokročilejší vysoce výkonný sériový motocykl, který kdy Yamaha vyrobila.

Příkladem vysoce kvalitního, prémiového zpracování je elegantní kyvná vidlice z kartáčovaného hliníku, kterou je model MT-09 SP exkluzivně vybaven.

Specifické vlastnosti modelu SP

  • Barvy inspirované modelem R1M a prvotřídní povrchová úprava
  • Čtyři přizpůsobitelné režimy TRACK systému řízení jízdy Yamaha
  • Exkluzivní motiv displeje TRACK pro nový 5" plně barevný TFT přístrojový panel
  • Prémiové třmeny Brembo Stylema
  • Plně nastavitelná 41mm přední vidlice KYB s povrchovou úpravou DLC ve zlaté barvě
  • Plně nastavitelný zadní tlumič Öhlins
  • Systém zapalování Smart Key
  • Kyvná vidlice z kartáčovaného hliníku

Technické údaje modelu MT-09 2024

  • Ostřejší a kompaktnější vzhled včetně přepracovaného LED světlometu s dvojí funkcí
  • Nový plně barevný 5" TFT displej s možností připojení chytrého telefonu a navigací
  • Přizpůsobitelný zážitek z jízdy díky systému řízení jízdy Yamaha (YRC)
  • Úprava nastavení YRC prostřednictvím chytrého telefonu s aplikací MyRide
  • Upravená poloha řídítek a stupaček pro aktivnější zážitek z jízdy
  • Nová oddělená jednotka sedla
  • Nová přesně tvarovaná palivová nádrž
  • Mřížka akustického zesilovače
  • Nejnovější čtyřventilový kapalinou chlazený tříválec DOHC CP3 o objemu 890 ccm splňující normu EU5+
  • Šestiosá jednotka IMU s kompletní sadou asistenčních systémů pro jezdce citlivých na náklon, nyní včetně regulátoru prokluzu zadního kola (BSR); BSR se automaticky vypne v režimu TRACK.
  • Tempomat
  • Nový radiální hlavní válec Brembo
  • Rychlořazení 3. generace
  • Nové pneumatiky Bridgestone Battlax Hypersport S23 M
  • Lehký rám z hliníku litého pod tlakem metodou CF
  • Nastavitelné brzdové a spojkové páčky

Barvy, dostupnost a cena

Nový model MT-09 SP bude stejně jako jeho 35kW verze k dispozici v exkluzivní barvě Icon Performance.

Data dodávky evropským prodejcům a ceny se v jednotlivých regionech liší, takže pro další informace se obraťte na národního distributora značky Yamaha.

Vytvořte si vlastní MT s novým modulárním originálním příslušenstvím Yamaha

Nová řada všestranného modulárního originálního příslušenství Yamaha umožní jezdcům přizpůsobit si svůj motocykl MT-09 SP díky speciální konstrukci s vícebodovou montáží umožňující snadné nasazování a sundávání a nabízející svobodu výběru příslušenství v závislosti na jízdní situaci. Řada příslušenství přináší další funkce a také možnost vyladit si model MT-09 SP do konkrétního vzhledu nebo stylu.

Nová řada modulárního příslušenství pro model MT-09 SP bude zahrnovat tyto novinky:

  • Základna pro vícebodovou montáž
  • Štít proti hmyzu
  • Střední štít
  • Hliníkový chránič
  • Základna na konec řídítek
  • Deflektory kloubů

Ztělesněte Temnou stranu Japonska s oblečením a jezdeckou výbavou MT

Jezdci na modelu MT-09 SP mohou naplno poznat Temnou stranu Japonska díky speciální řadě oblečení a jezdeckého vybavení MT.

Tato rozsáhlá nabídka zahrnuje mikiny, trička, čepice a řadu jezdeckého vybavení s certifikací CE. Kolekce se neustále vyvíjí a v průběhu roku přibývají nové produkty.