Přepracovaný NIKEN GT o objemu 890 ccm s konektivitou a navigací

Evoluce sportovně cestovních strojů

Model NIKEN GT se svými dvěma nakláněcími předními koly nabízí nejvyšší jízdní komfort spolu se zvýšeným pocitem stability, bezkonkurenční jistotou v zatáčkách a schopnostmi jízdy za každého počasí. Na rozdíl od ostatních modelů ve své třídě je tento high-tech stroj určen pro jezdce otevřené novým konceptům, kteří chtějí učinit další krok na své motorkářské cestě.

Nový model NIKEN GT 2023 s vyšší specifikací a prémiovou povrchovou úpravou je jedním z nejpropracovanějších sportovně cestovních motocyklů Yamaha a využívá řadu pokročilých nových technologií motoru, šasi a elektronického řízení, které jsou navrženy tak, aby zvýšily kvalitu každé jízdy.

Tento jedinečný stroj vybavený výkonnějším motorem CP3 EU5 o objemu 890 ccm, propojenými TFT přístroji s navigací Garmin**, vylepšeným odpružením, zdokonalenou ergonomií a nejmodernější elektronikou, nabízí maximální výkon při průjezdu zatáčkami a pozoruhodné schopnosti jízdy na dlouhé vzdálenosti.

Ať už jedete sami nebo se spolujezdcem, tento vlajkový sportovně cestovní motocykl má potenciál nabídnout vám alternativní pohled na svět a také vás inspirovat, nadchnout a vzrušit na každé cestě do jakéhokoli cíle.

Nově vyvinutý motor CP3 EU5 o objemu 890 ccm

Model NIKEN GT 2023 díky nově vyvinutému motoru EU5 o objemu 890 ccm zaznamenal výrazné vylepšení výkonu a kvality jízdy. Tato nejnovější generace vysoce úspěšného motoru CP3 společnosti Yamaha, která má o téměř 5 % větší zdvihový objem, je variací konstrukce použité v modelech TRACER 9 GT a MT-09 – dvou z nejoblíbenějších modelů ve svých třídách.

Základní architektura je sice podobná pohonné jednotce používané v těchto modelech – řadový tříválec, 12 ventilů, 890 ccm, komprese 11,5: 1 a vrtání a zdvih 78,0 × 62,1 mm – nový motor modelu NIKEN GT je ale dalším vývojovým krokem této vysoce ceněné konstrukce.

Hlavním rozdílem je použití nově tvarovaných ramen klikového hřídele s hmotností zvýšenou o 8 %, což přináší výraznou změnu charakteru motoru, která zajišťuje silnější akceleraci z místa a nabízí snadnější používání a lepší ovladatelnost při nižších otáčkách. Pro rok 2023 je nový motor modelu NIKEN GT namontován s 5° předním náklonem pro optimální vyvážení šasi a pro tento účel je nový motor o objemu 890 ccm vybaven přepracovanou klikovou skříní a je k němu připojen nový chladič, který se dokáže vypořádat s vyšším výkonem.

7palcový TFT panel s více motivy

Zážitek z jízdy na modelu NIKEN GT je povýšen na novou úroveň díky vybavení 7palcových TFT přístrojů s vysokým jasem, které umocňují prvotřídní dojem a charakter tohoto jedinečného stroje.

Plně barevný displej umožňuje výběr ze tří různých motivů obrazovky, z nichž každý je navržen tak, aby odpovídal jiným jízdním scénářům a osobním preferencím, čímž je vytvořen pocit harmonie mezi strojem a jezdcem. Možnost „ULICE“ nabízí seriózní a informativní uspořádání, „SPORT“ má dynamičtější vzhled a „TOUR“ poskytuje snadno čitelné informace o klíčových provozních údajích.

Připojení chytrých telefonů

Pro bohatší zážitky je NIKEN GT vybaven komunikační řídicí jednotkou, která jezdci umožňuje se strojem propojit chytrý telefon pomocí bezplatné aplikace Yamaha MyRide. Po připojení přes USB*, Wi-Fi nebo Bluetooth® může jezdec na TFT přístrojích zobrazovat informace o příchozích hovorech, e-mailech a zprávách a pomocí náhlavní soupravy připojené přes Bluetooth®* mohou jezdci a spolujezdci na modelu NIKEN GT také poslouchat hudbu a přijímat hovory.

Různé nabídky a funkce lze vybírat pomocí joysticku a domovského tlačítka na levém řídítku. Při stání lze na TFT displeji modelu NIKEN GT nastavit zobrazování nejrůznějších funkcí od zpráv o počasí až po podrobná oznámení.

*Nedodává se s modelem NIKEN GT.

Navigace Garmin

Po připojení chytrého telefonu s aplikací MyRide a stažení aplikace Garmin Motorize** lze na připojeném TFT panelu zobrazit navigační okno. Aplikaci Garmin Motorize lze ovládat joystickem a domovským tlačítkem na levém řídítku, když stroj stojí na místě, když je ale NIKEN GT v pohybu, aplikace je uzamčena a ovládat ji nelze.

Aplikace Motorize od společnosti Garmin umožňuje jezdci vybrat si z různých typů tras, jako je nejrychlejší, nejkratší, dálniční a další, a do spárovaných sluchátek připojených přes Bluetooth®* lze posílat hlasové pokyny krok za krokem. Mapové podklady se stahují do chytrého telefonu a tak má jezdec na NIKEN GT přístup k navigaci i v horských oblastech, kde může být signál chytrého telefonu přerušen.

Navigační funkce zahrnují informace o dopravě v reálném čase, odhadovaný čas příjezdu a alternativní trasy, které umožňují vyhnout se dopravním zácpám, a aktualizace v reálném čase zobrazují místní informace o počasí a povětrnostní situaci ve zvoleném cílovém umístění. Garmin Motorize také zahrnuje upozornění pro jezdce, která poskytují informace o potenciálních nebezpečích, jako jsou ostré zatáčky, a zobrazuje i platná rychlostní omezení. K dispozici je také zobrazení křižovatek PhotoReal, které se automaticky zobrazuje na rozdělené obrazovce, když se blížíte ke křižovatce, a poskytuje informace o nejvhodnějším jízdním pruhu pro následující sjezd.

** Garmin Motorize vyžaduje smlouvu o předplacených službách.

Nastavitelný štít

Pro větší pohodlí při jízdě na dlouhé vzdálenosti a lepší ochranu před větrem ve vysokých rychlostech pro jezdce různých velikostí je NIKEN GT vybaven novým štítem, který umožňuje 70mm svislého manuálního nastavení pomocí páčky vedle nového TFT panelu. Tento nový štít je speciálně navržen tak, aby rozváděl plynulé proudění vzduchu do vnější části kokpitu i kolem něj a vyrovnával tak tlak vzduchu pro hladší zážitek z jízdy.

Přepracované pohodlné sedlo

Každý nový prvek modelu NIKEN GT je navržen tak, aby poskytoval vyšší kvalitu jízdy a lepší výkon, a nové sedlo bylo speciálně navrženo tak, aby umožňovalo lepší dosah nohou na zem. Nové sedlo má upravený tvar a jinou tloušťku polstrování v místech, kde je v kontaktu s vnitřní stranou stehen jezdce, takže nastupování, vystupování a pokládání nohou na zem při zastavení je mnohem snazší a pohodlnější.

Nové spínače na řídítkách, dvojité zásuvky, vyhřívané rukojeti

Nové spínače na řídítkách zahrnují 5směrný joystick pro ovládání různých funkcí TFT panelu včetně zobrazení chytrého telefonu a navigace Garmin. Kokpit je vybaven zásuvkou USB-A a pod sedlem se nachází 12V zásuvka. Pro celoroční teplo je NIKEN GT standardně vybaven vyhříváním rukojetí.

Pevné boční kufry plné velikosti

Pro zdůraznění vynikajících schopností přepravy na dlouhé vzdálenosti je NIKEN GT vybaven pevnými bočními kufry o objemu 30 litrů na každé straně. Zavazadlový prostor je vybaven novým stylem držáků, které zajišťují bezpečné uchycení, a vylepšeným madlem pro spolujezdce.

Vysoce kvalitní černá povrchová úprava s bronzově zbarvenými díly

Celočerná karoserie, motor a přední část modelu NIKEN GT umocňují prémiový vzhled a potvrzují status vlajkového modelu tohoto jedinečného sportovně cestovního motocyklu. Dokonalé slícování a vysoce kvalitní povrchová úprava nemají obdoby a vzhled tohoto výjimečného stroje ještě umocňují bronzově zbarvená kola a klíčové díly karoserie, které zdůrazňují jeho špičkovou specifikaci.

Vylepšená technologie elektronického řízení

Pro nejvyšší stupeň ovladatelnosti je NIKEN GT vybaven řadou nových elektronických prvků. Procesorem řízená škrticí klapka Yamaha (YCC-T) a rukojeť se snímačem polohy akcelerátoru (APSG) ride-by-wire nahrazují systém lanek a kladek předchozího modelu a poskytují plynulý a přirozený pocit z ovládání plynu. Přepracován byl také systém asistence při rozjezdu, který zajišťuje přirozenější úroveň intervence automatickým udržováním odpovídající úrovně otáček při sepnuté spojce.

Nastavení režimu D-Mode je upraveno tak, aby účinně spolupracovalo s novým motorem o objemu 890 ccm s vysokým točivým momentem, a jezdec si může vybrat z nastavení „SPORT“ (přímá odezva plynu), „ULICE“ (plynulá odezva plynu) a „DÉŠŤ“ (mírná odezva plynu). V režimu „DÉŠŤ“ je maximální výkon snížen o 18 %, aby si jezdec mohl užít vstřícný charakter motoru s vysokou mírou ovladatelnosti.

Parametry systému kontroly trakce modelu NIKEN GT byly rovněž upraveny tak, aby odpovídaly vyššímu výkonu nového motoru, a systém nabízí tři úrovně intervence – „1“ je minimální, „2“ maximální a třetí možností je „VYPNUTO“. Stupeň intervence systému kontroly trakce se také automaticky přizpůsobuje zvolenému režimu D-Mode, aby si jezdec udržel optimální kontrolu nad strojem.

S ohledem na jeho schopnosti jízdy na dlouhé vzdálenosti je NIKEN GT vybaven také tempomatem. Jezdec může systém aktivovat při zařazeném 4. nebo vyšším rychlostním stupni a pro větší pohodlí a komfort může nastavit rychlost v krocích po 2 km/h.

Plné rychlořazení nahoru a dolů, spojka A&S

Pro efektivní akceleraci je nový výkonnější motor modelu NIKEN GT vybaven rychlořazením a systém modelu 2023 je vylepšen tak, aby nabízel funkci řazení nahoru i dolů – předchozí model měl pouze funkci řazení nahoru.

Spolu s novou asistenční antihoppingovou spojkou (A&S) pomáhá rychlořazení udržovat vysokou úroveň stability modelu NIKEN GT při řazení rychlostních stupňů a při zrychlování a zpomalování.

Zdokonalená konstrukce hlavního rámu

Jedinečný hlavní rám modelu NIKEN GT má speciální konstrukci, která zahrnuje sestavu trubky hlavy řízení z lité oceli pro uložení přední části LMW spolu s hlavním rámem z ocelových trubek a zadními držáky z litého hliníku. Pro rok 2023 byly klíčové části hlavního rámu přepracovány tak, aby odpovídaly požadavkům nového výkonnějšího motoru CP3 EU5 o objemu 890 ccm, který je pro dosažení optimálních jízdních vlastností nakloněn o 5° dopředu.

Upravené zadní zavěšení

S ohledem na přepracovaný rám a v zájmu zajištění ideální souhry stability s přední částí LMW bylo u modelu NIKEN GT upraveno uspořádání zadního odpružení. Zcela nové rameno zadního tlumiče je vyrobeno z kovaného hliníku, což v porovnání s předchozím ocelovým dílem snižuje neodpruženou hmotnost o 236 g.

Toto nové lehké rameno má upravený poměr rozdílů páky, což spolu s novým nastavením zadního tlumiče a pružinou tlumiče s menším průměrem zajišťuje hladší samostatnou jízdu a solidnější a účinnější výkon zadního odpružení při jízdě se spolujezdcem.

Speciálně navržené přední pneumatiky

Dvě nakláněcí přední kola jsou obuta do 15palcových radiálních pneumatik, které byly speciálně vyvinuty s ohledem na zvláštní požadavků přední řídicí sestavy LMW. Přední pneumatiky v rozměru 120/17R15 a zadní pneumatika 190/55R17 s optimalizovaným poměrem tuhosti a speciální směsí poskytují vynikající jízdní vlastnosti a zvýšený pocit stability a jistoty spojený se systémem Yamaha LMW.

Nová konstrukce sání a výfuku

V rámci snahy společnosti Yamaha učinit z modelu NIKEN GT špičkový sportovně cestovní motocykl pro jízdu na dlouhé vzdálenosti byl každý jeho detail vyhodnocen a analyzován a pro ještě klidnější a příjemnější jízdu bylo přepracováno sání a vzduchový filtr, což zajišťuje tišší jízdu. Nový je také výfuk, který splňuje předpisy EU5, a nová konstrukce nabízí větší světlou výšku, která pomáhá snížit pravděpodobnost náhodného poškození.

Technické údaje

  • Dvě nakláněcí přední kola pro pocit stability
  • Řízení LMW-Ackermann – vysoká obratnost a jistota při projíždění zatáček
  • Nový výkonnější motor CP3 EU5 o objemu 890 ccm
  • Nové 7palcové plně barevné TFT přístroje s více obrazovkami
  • Nová možnost připojení chytrých telefonů
  • Nová celoobrazovková navigace Garmin
  • Nová řídicí jednotka a vylepšená technologie elektronického řízení
  • Nová škrticí klapka ride-by-wire
  • Přepracované spínače na řídítkách
  • Nové vyhřívání rukojetí
  • Nové rychlořazení nahoru a dolů
  • Nová asistenční antihoppingová spojka (A&S)
  • Nový nastavitelný štít +/– 70 mm
  • Nové pohodlné sedlo řidiče
  • Přepracovaný hlavní rám
  • Přepracované přepákování a nastavení zadního zavěšení
  • Tišší konstrukce sání
  • Upravený výfukový systém
  • Nový chladič
  • Pevné boční kufry s novými montážními úchyty

Cena a dostupnost

Doba dodání a ceny připravujeme.

Barvy

NIKEN GT je k dispozici v černé barvě Yamaha s jednotlivými komponenty v bronzové barvě.