Nový model Yamaha Ténéré 700 World Rally

Dokonalý a skvěle vybavený Adventure motocykl Yamaha pro dlouhé vzdálenosti

Nový model Ténéré 700 World Rally představuje vrcholnou verzi Adventure motocyklu Yamaha pro dlouhé vzdálenosti a jeho dědictví sahá až k samým počátkům nejtěžšího závodu na světě.

Příběh začal v roce 1979, kdy stroj Yamaha zvítězil v úplně první Rallye Dakar. Společnost, inspirována tímto úspěchem a povzbuzena rostoucím zájmem o dálkové rallye, se pustila do vývoje stroje, který měl navždy změnit svět motocyklů.

Původní model Ténéré, představený v roce 1983, je považován za jeden z nejvlivnějších a nejikoničtějších motocyklů 20. století. Vůbec první Adventure motocykl značky Yamaha, vybavený velkoobjemovou palivovou nádrží, robustním šasi a motorem s vysokým točivým momentem, poskytl tisícům jezdců příležitost vydat se do vzdálených míst a objevovat nové obzory.

Žádný jiný Adventure motocykl se nevyrovná čistému závodnímu dědictví legendárního modelu Yamaha Ténéré. Nejenže umožnil zcela nové generaci motocyklových dobrodruhů plnit si své sny – inspiroval také mnoho jezdců k účasti na nejtěžších světových soutěžích rallye, které prověřují jezdce i stroje až na hranici jejich možností.

Každoroční dakarské působení strojů Yamaha přinášelo neuvěřitelné výkony pouštních specialistů včetně generálního ředitele Yamaha Motor France Jeana Clauda Oliviera – a samozřejmě pouštní legendy Stéphana Peterhansela, který na strojích Yamaha získal šest vítězství a postaral se o to, že jeho jméno bude navždy zapsáno v knihách rekordů. Jako poctu těmto jezdcům a strojům, na kterých jezdili, uvádí společnost Yamaha na trh speciální verzi modelu Ténéré, která spojuje skutečné závodní dědictví s moderním výkonem. 

Ténéré 700 World Rally – prvotřídní pouštní bouřlivák

Nový model Ténéré 700 World Rally v ikonických továrních barvách inspirovaných závodním motocyklem Stéphana Peterhansela z Dakaru 1993 je nejexkluzivnějším Adventure modelem Yamaha pro rok 2023, který vzdává hold pozoruhodným výkonům značky Yamaha v rallye za posledních 40 let s řadou různých modelů Ténéré.

Jeho parametry připravené na rallye zahrnují prémiové systémy odpružení KYB s velkým zdvihem, dále 23litrové dvojité boční palivové nádrže, exkluzivní titanový tlumič výfuku Akrapovič a speciální ploché dvoudílné sedlo – a nechybí ani 5" barevný TFT přístrojový panel s možností připojení chytrého telefonu, ABS s přepínáním do 3 režimů a nastavitelný tlumič řízení Öhlins.

Historické barvy Yamaha ze závodů rallye

V nové odvážné kombinace modré, růžové fluorescenční a stříbrné barvy historického stroje ze závodů rallye, které vycházejí z designu použitého na továrním motocyklu Stéphana Peterhansela z roku 1993, oslavuje model Ténéré 700 World Rally vítěznou historii společnosti Yamaha na Dakaru a vzdává hold všem hrdinným továrním jezdcům, kteří se zúčastnili tohoto nejtěžšího závodu na světě. Stejné barvy budou používat i jezdci stáje Yamaha Alessandro Botturi a Pol Tarrés ve svém závodním programu v roce 2023, kdy budou testovat své tovární motocykly Ténéré na maximum.

Lehký nasazovací výfuk Akrapovič

Tento nový vlajkový Adventure motocykl je vybaven prémiovými komponenty. Exkluzivní nasazovací tlumič výfuku Akrapovič podtrhuje pocit vysokého točivého momentu a charakteristický řev vycházející z motoru CP2 s přesazením ojničních čepů o 270 stupňů a zdůrazňuje nejlepší specifikaci tohoto exkluzivního stroje ve své třídě.

23litrové dvojité boční palivové nádrže

Vítězné motocykly společnosti Yamaha na Dakaru byly průkopníky v používání palivových nádrží pro dlouhý dojezd, takže model Ténéré 700 World Rally je vybaven nejnovějšími závodními palivovými nádržemi o objemu 23 litrů, které poskytují velkou autonomii při jízdách na dlouhé vzdálenosti.

Většina paliva je uložena co nejníže, aby se dosáhlo centralizace hmotnosti pro agilní řízení, a horní část nádrží je umístěna níže než u standardních modelů Ténéré, aby poskytovala vysokou úroveň mobility jezdců.

Vysoce kvalitní 43mm přední vidlice KYB se zdvihem 230 mm

Prémiové systémy odpružení modelu Ténéré 700 World Rally jsou navrženy tak, aby poskytovaly vynikající jízdní vlastnosti při dlouhodobé jízdě v terénu. Černě zbarvená 43mm přední vidlice KYB má plně nastavitelné předpětí pružin a tlumení komprese a tlumení odskoku – jezdec si ji může nastavit podle různého zatížení, terénu a rychlosti. Se zdvihem 230 mm je model World Rally vybaven i do toho nejtěžšího terénu.

Hliníkový zadní tlumič se zásobníkem piggyback, zdvih 220 mm

Nastavitelný systém zadního odpružení je sladěn s přední částí se špičkovými technickými parametry a je vybaven hliníkovou kapotáží bezkonkurenční kvality se zásobníkem piggyback, který zajišťuje konzistentní tlumicí výkon. Tlumič modelu World Rally je vybaven speciálním přepákováním a velkým dorazem a poskytuje 220mm zdvih zadního kola.

Nastavitelný tlumič řízení Öhlins

Lehký nastavitelný tlumič řízení Öhlins s 18 různými nastaveními poskytuje větší jistotu a ovladatelnost, když jde do tuhého, a umožňuje jezdci maximálně využít prémiové systémy odpružení.

Ploché dvoudílné sedlo inspirované rallye

Ploché sedlo inspirované rallye má dvoudílnou konstrukci a po odejmutí zadní části je možné na něj umístit nosič nebo zavazadla. Plochý profil zajišťuje snadnou pohyblivost jezdce a snadné přenášení váhy dopředu i dozadu, zatímco konstrukce z dvojitého černošedého materiálu zaručuje pevnou, ale pohodlnou jízdu. Pro větší exkluzivitu je sedlo také opatřeno logem World Rally.

5” barevný přístrojový panel TFT s mobilním připojením a 3 motivy

Jezdci na strojích Ténéré 700 World Rally mají na výběr ze tří přepínatelných stylů obrazovky – digitální, analogový nebo ve stylu roadbooku – a připojený 5" barevný TFT displej lze také propojit s chytrým telefonem pomocí bezplatné aplikace MyRide, která umožňuje zobrazovat na displeji textové zprávy a oznámení o příchozích hovorech.

Systém ABS s možností přepínání 3 režimů

Přepínatelný systém ABS modelu World Rally se 3 režimy poskytuje jezdci naprostou flexibilitu při výběru chování motocyklu na různých površích. Režim 1 je plně zapnutý a systém ABS funguje na obou kolech, což je zákonný požadavek na veřejných komunikacích. V režimu 2 je přední kolo zapnuté a zadní kolo vypnuté, což zvyšuje jistotu na nesoudržných šotolinových cestách – a v režimu 3 je systém zcela vypnutý, což jezdci poskytuje maximální ovladatelnost při jízdě v blátě.

Hlavní údaje modelu Ténéré 700 World Rally

  • Retro barvy závodního týmu rallye Yamaha
  • Lehký nasazovací výfuk Akrapovič
  • 23litrová velkokapacitní a dvoudílná palivová nádrž
  • Vysoce kvalitní 43mm přední vidlice KYB se zdvihem 230 mm
  • Nastavitelný tlumič řízení Öhlins
  • Hliníkový zadní tlumič se zásobníkem piggyback, dlouhý zdvih 220 mm
  • Speciální ploché dvoudílné rallye sedlo
  • 5" barevný TFT přístrojový panel s možností připojení chytrého telefonu a 3 motivy
  • Systém ABS s možností přepínání 3 režimů
  • Speciální boční protektory World Rally

Barvy, dostupnost a cena modelu Ténéré 700 World Rally

Nový exkluzivní model Ténéré 700 World Rally je k dispozici v modré barvě Trophy Blue, s černě zbarvenou přední vidlicí, černošedým sedlem a černými ráfky.

Dodávky evropským prodejcům Yamaha a ceny se v jednotlivých regionech liší, takže pro další informace se obraťte na národního distributora značky Yamaha.

Originální příslušenství Yamaha a oblečení Adventure

Originální příslušenství Yamaha umožňuje majitelům modelu Ténéré 700 World Rally snadno přizpůsobit svůj motocykl jejich dalšímu dobrodružství. Zákazníci si mohou příslušenství objednat ještě před vyzvednutím nového motocyklu a nechat si je namontovat u prodejce Yamaha.

Řada oblečení Adventure společnosti Yamaha zahrnuje jezdecké bundy a kalhoty a také výběr mikin, triček, kšiltovek a dalšího sortimentu. Tato řada se neustále vyvíjí a nové kusy se objevují v průběhu celého roku.

Aplikace MyGarage

Aplikace Yamaha MyGarage představuje rychlý a snadný způsob, jak si zákazníci mohou vytvořit virtuální verzi jakéhokoli modelu Ténéré 700 World Rally s řadou originálního příslušenství z domova pomocí chytrého telefonu nebo notebooku. Bezplatná aplikace umožňuje uživatelům přidávat a odebírat doplňky a vytvořit tak ideální stroj, jehož výsledný vzhled si mohou prohlédnout ve 3D ze všech úhlů.

Aplikace MyGarage vás zbaví dohadů při výběru příslušenství, které má být namontováno. A aby to bylo ještě jednodušší, může zákazník svůj konečný výběr poslat e-mailem zvolenému prodejci, který vybrané originální příslušenství namontuje na nový stroj Ténéré 700 World Rally.                                                       

Úplné informace o originálním příslušenství a oblečení Yamaha nebo aplikaci MyGarage naleznete na adrese www.yamaha-motor.eu

Aplikace MyRide

Bezplatná aplikace MyRide společnosti Yamaha poskytuje všem jezdcům na strojích Ténéré 700 World Rally možnost získat více potěšení a informací z každé jízdy, ať už se jedná o jednodenní výlet, nebo dobrodružnou cestu kolem světa. Je k dispozici pro zařízení iOS a Android, sleduje a ukládá každou absolvovanou trasu a umožňuje uživatelům vytvářet vlastní příběhy a přidávat obrázky, které pak lze sdílet na sociálních sítích.

V modelu Ténéré 700 World Rally spolupracuje jednotka CCU motocyklu s aplikací MyRide, která umožňuje připojení a zobrazuje textové zprávy a upozornění na příchozí hovory na 5" barevném displeji TFT a také ukazuje stav baterie mobilního telefonu.

Aplikace MyRide také jezdcům na strojích Ténéré 700 World Rally umožňuje kontrolovat jízdní statistiky, včetně celkové vzdálenosti, nadmořské výšky, nejvyšší rychlosti, průměrné rychlosti, zrychlení a úhlu náklonu. Jezdci také mohou svoje údaje porovnávat s ostatními. Systém může jezdce upozornit i na případné technické problémy a dokonce je nahlásit prodejci Yamaha nebo určenému kontaktu.